"FENERBAHÇE BAYRAK DENİZİ" GELENEĞİ NEDİR?



Fenerbahçe tribününün başat özelliklerinden biri "Fenerbahçe Bayrak Denizi"dir. Özellikle tribün malzemelerinin işporta şekliyle satılmaya başladığı 70 ve 80'lerin tribünlerinden 90'lara ve hatta 2000'lerin başına uzanacak kadar geniş bir sürede bolca bayraklı maçlar oynanmıştır.




O günlerde maça gidenlere işporta bayrakları yetmediği için taraftar sarı lacivert bayraklarını kendi yaptırırdı.





Bu sebeple tribündeki bayraklar sarı ve lacivertin çeşitli tonlarında olup sopalı-sopasız, büyüklü-küçüklü şekillerde türlü türlü hâlleriyle salkım saçak bir bütünlük kurar, takım sahaya çıktığında yahut gol olduğunda tribün dalgalanmakta olan bir bayrak denizine dönüşürdü.


Fotoğraf: 70'lerde şampiyonluk kutlaması.
Yer: İnönü Stadı.



Video: Fenerbahçe 1-0 Galatasaray (26 Aralık 1982).
Yer: Fenerbahçe Stadı.





Şampiyon olunan yıllarda şehirlerini Fenerbahçe'nin renkleriyle donatmak isteyen taraftarların bayrak yaptırma hevesi kumaş satışlarının artmasına sebep olurken kimi yerde sarı lacivert kumaşlar tükeniyordu. Bu durum hâlâ böyledir.





"Fenerbahçe Bayrak Denizi" geleneği 2000'lerin başına gelindiğinde "Numaralı" tribünde yerini buldu. Fakat yeni statla beraber tribün dinamikleri değişti ve bu geleneğin görünürlüğü zamanla azaldı.


Yeni statta ve deplasman tribünlerinde zaman zaman hâlâ bayraklı organizasyonlar ve o günleri andıran sopalı pankartlar yapılmaktadır. Gelgelelim artık tribün kültüründe devasa bayraklar, el emeği pankartlar ve günlerce hazırlanılan koreografiler hâkimdir.










































Yorumlar

Popüler Yayınlar